Ik wil huren: Toewijzing

Toewijzing

Toewijzing van de woningen. Hoe gaat dat?
De woningen waarvan de huur is opgezegd, worden aangeboden op onze website van maandag 10.00 uur tot de volgende maandag 12.00 uur. In deze periode kunnen ingeschreven woningzoekenden reageren op de woningen.

Na de sluitingstijd bekijken wij per woning wie in aanmerking komt voor een aanbiedingsgesprek. Hierbij letten wij op het verzamelinkomen, de huishoudgrootte, en de inschrijfdatum.

Bij sommige woningen kijken we ook naar de leeftijd en of iemand al inwoner is van de kleine kern (Oudleusen, Hoonhorst en IJhorst). U ziet bij de advertentie van de woning staan welke voorwaarden er voor de woning gelden.

Passend toewijzen
Woningcorporaties moeten de woningen ‘passend toewijzen’. Dit betekent dat het verzamelinkomen en de huishoudgrootte passend moeten zijn bij de huurprijs van de woning.

Kijk voor meer informatie hierover op onze website.

Inschrijfgegevens bijgewerkt?
Bij de toewijzing van de woning gebruiken we de gegevens van uw inschrijving. U moet er zelf voor zorgen dat deze bijgewerkt zijn. Als de gegevens niet kloppen, kan het gebeuren dat er een woning aan u voorbij gaat. Op het klantportaal van VechtHorst kunt u de gegevens bijwerken.

Aanbiedingsgesprek
Op maandagmiddag krijgt de kandidaat voor de woning per mail een uitnodiging voor een aanbiedingsgesprek. Dit gesprek vindt plaats op de donderdagochtend van diezelfde week.
Wij vragen de kandidaat vóór woensdag 10.00 uur de volgende papieren digitaal (of persoonlijk) bij ons in te leveren:
-meest recente inkomensverklaring van de Belastingdienst
-uittreksel van de basisregistratie personen van de gemeente;
-een verhuurdersverklaring (als iemand uit een huurwoning komt).

Wilt u uw identiteitsbewijs meenemen naar het gesprek? Dat willen we graag inzien. We maken er geen kopie van.

Het aanbiedingsgesprek kan alleen doorgaan als wij deze papieren op tijd hebben ontvangen.

Wij doen een controle op het betaalgedrag van de kandidaat. Dit doen wij omdat we willen dat mensen goed kunnen wonen, zonder een financiele valse start. De uitkomst hiervan wordt in het aanbiedingsgesprek besproken.

In het aanbiedingsgesprek hoort de kandidaat of hij/zij de woning toegewezen krijgt. Hierna wordt een afspraak gemaakt om de woning te bekijken en kan de kandidaat beslissen of hij/zij de woning accepteert.

Weigering
VechtHorst gaat ervan uit dat u alleen reageert op woningen waarin u ook daadwerkelijk geïnteresseerd bent. Helaas blijkt uit het verleden dat woningzoekenden ook reageren zonder zich daadwerkelijk in de woning te verdiepen. VechtHorst wordt zo geconfronteerd met veel ongemotiveerde reacties en een groot aantal weigeringen. Het verhuren van een aangeboden woning duurt daarom soms onnodig lang. Daarom heeft VechtHorst een sanctie op het weigeren van een woning ingevoerd.

Per jaar kunt u maximaal twee keer een woning weigeren. Bij de derde weigering verkorten wij uw inschrijfduur met een half jaar. Na deze derde weigering kunt u in dat jaar niet meer reageren.

Wij raden u aan om eerst de locatie en de woning te bekijken voordat u reageert op een woning. Het is echter niet de bedoeling dat u aanbelt en in de woning kijkt. De kandidaat die geselecteerd wordt, kan de woning bezichtigen na het intakegesprek.

Om in te schatten hoe snel u voor een woning in aanmerking komt, kunt u maandelijks de toewijzingsverantwoording bekijken. De toewijzingsverantwoording wordt gepubliceerd in de Dalfser Marksramer en op de website van VechtHorst: www.vechthorst.nl.

Toepassing maatregel
Als u voor de eerste keer binnen een jaar een woning weigert, ontvangt u hier schriftelijk een bevestiging van. Wanneer u voor de tweede keer binnen een jaar een woning weigert, ontvangt u een schriftelijke waarschuwing dat bij de volgende woningweigering een sanctie wordt toegepast. U mag dus twee keer binnen 12 maanden een woning sanctieloos weigeren. Weigert u binnen dezelfde 12 maanden voor de derde keer een woning dan wordt uw inschrijfduur een half jaar verkort en kunt u in dat jaar niet meer op een woning reageren.

 

VechtHorst op Twitter

Volg ons op Twitter, twitter.com/VechtHorstNL