VechtHorst huisvest mens en dier

De Wet Natuurbescherming verlangt dat woningcorporaties zorgen voor inheemse dieren. Inheemse dieren zijn bijvoorbeeld:
- huismussen
- gierzwaluwen
- vleermuizen.

Een VechtHorst-woning als nestelplaats
Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen voelen zich thuis in woningen met een laag energielabel. Zij vinden een woonplek in kieren en gaten van woningen. Als VechtHorst besluit om woningen met een laag energielabel te renoveren, dan verdwijnen die nestelplekken.

Samenwerken met een ecoloog
Tijdens de renovatie van woningen aan de Henri Dunantstraat in Staphorst en de Burg. van Sandickstraat en Wethouder Nijboerstraat in Nieuwleusen hebben we nauw samengewerkt met een ecoloog om de huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zoveel als mogelijk te beschermen. We hebben gezocht naar oplossingen zodat vogels en de vleermuizen ook na de renovatie een plek hadden om te ‘huizen’.

Een nieuw huis voor huismussen en vleermuizen
Voordat we met de renovatie van de woningen begonnen zijn er in diverse straten in Nieuwleusen vleermuiskasten opgehangen.
Voor de huismussen hebben we tijdens de renovatie van de woningen op verschillende plaatsen vogelvides bij de dakgoten geplaatst.

Samenwerken met bewoners voor de gierzwaluwen
We hebben bewoners gevraagd of we gierzwaluwkasten op de kopgevels mochten plaatsen. Van veel bewoners hebben we hiervoor toestemming gekregen waardoor gierzwaluwen nu in 24 kasten een nestje kunnen bouwen.

Samenwerken aan een leefbare toekomst
Met hulp van de ecoloog en van bewoners hebben we er voor gezorgd dat de vogels en vleermuizen in onze wijken kunnen blijven wonen. Zo zorgen we met elkaar aan leefbare omgeving, nu en in de toekomst.

 

 

 

 VechtHorst op Twitter

Volg ons op Twitter, twitter.com/VechtHorstNL